Over deze activiteit

In verband met Corona zal deze bijeenkomst worden verplaatst!

Dit jaar organiseren wij de bijeenkomst in de Koepelgevangenis te Arnhem.

Explorius Vastgoedontwikkeling en Ter Steege Gebiedsontwikkeling hebben hiervoor de Koepelgevangenis ter beschikking gesteld

 

De Berg” is de oudste van de drie koepelgevangenissen in Nederland en is vanwege het koepelgebouw een uniek complex, ook internationaal gezien. Door zijn markante vorm en omvang is het complex al van grote afstand zichtbaar. De koepelgevangenis werd in 1886 door Johan Metzelaar ontworpen, naar aanleiding van het nieuwe Wetboek van Strafrecht (1881) en de Gestichtenwet (1884), waarin werd bepaald dat ieder rechtsarrondissement een eigen huis van bewaring moest hebben. De kapel op het terrein is later gebouwd, nadat bleek dat de akoestiek van de koepel niet geschikt was voor een preekstoel op de centrale kiosk in de koepel. Tegelijkertijd werden zes bewaarderswoningen gebouwd.

 

In 2013 is de functie als penitentiaire instelling komen te vervallen, waarna het tijdelijk dienst heeft gedaan als opvang voor asielzoekers. De Rijksoverheid heeft in 2016 besloten de Koepelgevangenis in Arnhem in de openbare verkoop te zetten. Samen met Ter Steege Gebiedsontwikkeling is Explorius de nieuwe eigenaar van het terrein en de verschillende panden die hier staan. Samen met omwonenden, gemeente, en andere belanghebbenden gaan ze aan de slag om de herontwikkeling van de gevangenis op te pakken.

 

In verband met Corona zal deze bijeenkomst worden verplaatstArhnem


Aanmelden?

Wil je je aanmelden maar heb je bepaalde wensen of opmerkingen, geef dat dan in onderstaand veld aan voordat je je aanmeld.